VIJVERFLORA
SWOLGEN
Vijver- en aquariumspeciaalzaak
Ga naar de inhoud

Vijverprobleem nr. 1.
Soepgroen vijverwater

Algen zijn uit cyanobacteriën ontstaan en bestaan al ruim 3,5 miljard jaar. Het zijn de aller oudste organismen op aarde. Overal in de natuur, tot in de wereldzeeën toe, groeien algen t.g.v. biologische vervuiling. In vijvers groeien zulke algen vaak alleen door gebrek aan mineralen. Ook te weinig waterplanten en/of te veel vervuiling spelen hierbij een belangrijke rol. Deze abiotische omstandigheden (milieu en watersamenstelling) spelen een alles bepalende rol in de biodiversiteit van alle soorten micro-organismen en waterplanten die in het vijverwater groeien en daarmee het vijverwater gezond en helder moeten houden. Vaak worden alleen de symtomen (troebel groen water) bestreden zonder de abiotische oorzaak en de biologische gevolgen daarvan te verbeteren. Dit is eigenlijk het zelfde als dwijlen met de kraan open. Continu algen bestrijden en filters schoonmaken is zinloos! Veel vijverliefhebbers weten dit uit eigen ervaringen.

Een klant doet zijn verhaal.
Zijn vijverwater is en blijft soepgroen.
Dit soort misstanden maken wij helaas welhaast dagelijks mee.
1.
Hij heeft het water al op meerdere verschillende plaatsen laten testen. Alle water waarden zouden "goed" zijn. Dit bestaat natuurlijk niet want algen verstoren altijd meetbaar de water waarden. Wachten tot het water weer helder wordt is zinloos.

2.

Hij heeft op advies van anderen al méérdere malen "iets" tegen de algen gebruikt. Het water werd daarop wel ietsjes helderder maar was na een week wéér soep-groen. Dit is duidelijk een geval van alleen de symptomen bestrijden. De biologische oorzaak is voor de meeste bedrijven onbekend en blijft daardoor ook ongemoeid. Daardoor blijven de algen steeds opnieuw terugkomen.

3.

Hij heeft ook al meermaals een groot gedeelte van het water ververst. Hierdoor werd het water wel iets helderder maar binnen enkele dagen is het vijverwater wéér soepgroen. Ook hiermee werden alléén de symptomen bestreden. Het verversen van water heeft weinig of géén effect om daarmee algengroei, die door biofouling vanuit de biofilm onstaat, te bestrijden.

4.

Er werd hem zelfs geadviseerd om pH-min en KH-plus te gebruiken. Na meerde flessen en potten te hebben toegevoegd werd het water gifgroen. Dit duid dus duidelijk op gebrek aan scheikundige en biologische kennis waarbij mensen alleen getalsmatig proberen de waterwaarden te corrigeren. Twee zinloze producten die nooit in combinatie gebruikt mogen worden en altijd de algengroei versterken. Gewoon te dom voor woorden.

5.

Hij heeft op advies van anderen ook al diverse andere water "verbeterings" producten gebruikt. Ook hiermee werden de ideale waterwaarden, dus de ideale getalletjes, nóóit bereikt. De mix van slecht oplosbare producten heeft er toe geleidt dat het water nog steeds troebel groen is en nu zowel scheikundig alsook biologisch volledig uit balans is geraakt.

Resultaat:

Door het gebruik van verkeerde producten en slechte adviezen vecht hij nu al meerdere jaren tegen troebel groen water én lastige draad- en slijmalgen. Hij is méérdere uren per dag/week bezig om met een schepnet zijn vijver schoon te maken. Zijn filterpomp zit al na enkele dagen geheel verstopt. Zijn kostbare zuurstofplanten zijn inmiddels geheel verslijmd en uit het water verdwenen. Ook zijn moerasplanten groeien door gebrek aan mineralen nagenoeg niet meer. Hij stond al op het punt om met zijn vijver te stoppen vanwege de vele teleurstellingen.
Gelukkig verwees een kennis hem naar Vijverflora.
Advies:
Hij vraagt ons of hij met een zwaardere filterinstallatie gegarandeert van zijn algenprobleem af zal zijn.
Ons eerlijke antwoord is nee!
Wij leggen hem uit dat hij daarmee wel het troebel groene water kan verbeteren maar zeker niet zijn draad- en slijmalgen weg kan nemen. Ook zijn zuurstofplanten en moerasplanten zullen daardoor niet beter gaan groeien.
(zie vijverprobleem 2.)

Nadat wij een offerte voor een zwaarde filterinstallatie en de jaarlijkse toename in zijn stroomkosten hadden berekend was zijn keus niet meer moeilijk. Hij gebruikt nu alleen nog Bio-vital, Nitro-bacto en GH-combi en heeft zijn oude filter niet hoeven te vervangen.

Hij is dolgelukkig en kan nu volop van alle flora en fauna in zijn mooie heldere vijver genieten.

Ook zijn vijver en het oude filter blijven nu veel beter schoon.
Zelfs zijn vissen hebben nu voor het eerst sind jaren jongen.
De duizenden verschillende verhaaltjes op het internet worden door hem niet meer gelezen.
Een eenvoudige oplossing van ons maakte een wereld van verschil uit voor deze echte vijverliefhebber.

Vijverprobleem nr. 2.
Draad- en Slijmalgen

Ook dit maken wij helaas steeds vaker mee.

Een klant komt met zijn verhaal.
Zijn vijverwater is wel redelijk helder máár zijn vijver zit barstens vol met draad- en slijmalgen. Hij heeft het water zelf getest en en alle waarden zijn goed. Helaas is er géén dicussie mogelijk. Hij heeft al drie jaar ervaring en weet het, via de op het het internet gelezen informatie, nu allemaal veel beter. Onze 30 jaar ervaring met tienduizenden verschillende vijvers en duizenden geteste producten kunnen hem niet overtuigen. Hij moet gewoon zijn frustaties en zijn eigenzinnige en eigenwijze verhaal kwijt.
1.
Al drie jaar lang worsteld hij met lastige draad- en slijmalgen. Hij heeft inmiddels al méérdere malen "iets" tegen algen gebruikt. Telkens opnieuw komen de algen weer volop terug. Dat algen bestrijden zonder de biologie en watersamenstelling te verbeteren is zinloos gelooft hij niet.
2.

Hij heeft ook al meermaals een groot gedeelte van het water ververst en zijn vijver schoon geborsteld. Het lijkt er op dat de algen hierdoor zelfs harder gaan groeien. Ook water verversen is zinloos om daarmee de algen te bestrijden.

3.

Hij heeft zich een jaar geleden, op advies van anderen, een véél grotere pomp en een véél groter filter met een véél zwaardere UVC laten aanpraten om daarmee van zijn algenprobleem af te komen. Dat ook dit niet werkt stond al bij voorbaat vast.
Het resultaat:

 • € 800,- per jaar aan extra stroomkosten.

 • Ruim € 3000,- voor zijn super filter installatie.

 • Helaas, zijn vijver zit nog steeds vol met algendrab.

 • Ook zijn nieuwe filter loopt telkens vol met deze algendrab.

Zijn verkoper weet het verder ook niet meer. Volgens de productinformatie op het internet zou de installatie ruim voldoende moeten zijn. De webwinkel raad hem aan om maar weer opnieuw met algen bestrijdingsmiddellen te beginnen. Weggegooit geld! Dit stond voor ons al bij voorbaat vast.

Helaas hebben wij deze eigenzinnige en erg getrustreede man enige tijd daarvoor niet kunnen overtuigen dat hij zijn algen probleem véél beter bij de oorzaak aan had kunnen pakken door te zorgen voor een veel betere biologie en een betere watersamenstelling in zijn vijver te creëren.

 • Dat zou slechts € 279,-/ jaar aan Biovital en GH-combi gaan kosten.

Elk jaar een paar honderd EURO uitgeven aan producten die wel veel beter zullen werken weigerde hij domweg te geloven én te accepteren. Het geloof in beter werkende producten was hij totaal verloren. Hij had al voor duizend euro's aan andere producten in zijn vijver gedaan. Niets had tot nog toe geleid tot enig resultaat. Weg klant! Wij gelukkig?


Een half jaar later.

Nadat zijn vissen ziek werden en ook meerdere peperdure medicijnen niet meer mochten baten kwam hij weer voor raad. Hij snapte het niet. Ze hadden hem via het internet de verkeerde medicijnen verkocht? Voorzichtig probeerde wij hem uit te leggen waarom de medicatie niet kan werken in een sterk vervuilde en zwaar bealgde vijver.


De oorzaak van alle ellende oplossen door de biologie met veel beter werkende producten te verbeteren, weigerde hij opnieuw te accepteren. Het moest volgens hem dus ook anders en veel goedkoper kunnen. Wie niet horen wil moet maar bloeden? Hij heeft er enige tijd later alle stekkers uit getrokken en ook zijn laatste zieke vissen letterlijk aan hun noodlot over gelaten. Inmiddels is ook het gat in zijn tuin, de vijver gedicht. Méér dan € 10.000,- is onder zijn saaie gazonnetje verdwenen.


Het moraal van dit verhaal:
 • Is dit nu zijn eigen schuld? Eigenwijsheid en bezuinigingsdrang.
 • Is dit de vakhandel zijn schuld? Gebrek aan biologische kennis en beter werkende producten.
 • Is dit het internet haar schuld? Duizenden verschillende meningen, verhaaltjes en alleen de goedkoopste producten.

Heel jammer dat steeds meer mensen hun heil zoeken in de techniek en door gebrek aan kennis de biologie verwaarlozen.
Wanneer gaan mensen eindelijk eens begrijpen dat wij mensen nooit en te nimmer van onze 3,5 miljard jaar oude micro-organismen en de biologie zullen kunnen winnen?
 • Bacteriën kennen géén grenzen.
Algen (Cyanobacteriën) bestrijden is zinloos als niet ook de biologische of abiotische oorzaken worden verbetert.
 • Biologie heeft wel degenlijk zijn grenzen!
Helaas worden er in bijna geheel Nederland en ook ver daarbuiten nog steeds alléén de algen bestreden zónder ook de oorzaak weg te nemen. Ook het internet staat barstend vol met producten en informatie die niets met de vijverbiologie te maken hebben en zeker niet waar kunnen maken wat zij de consument willen laten geloven. Duidelijk een héél gróót gebrek aan vakkennis t.a.v. biologie waardoor vele vijverliefhebbers ten einde raad het bijltje er bij neer zullen gooien.  

De hierboven beschreven misstanden mogen en zullen onze klanten nóóit overkomen.
Wij zijn Vijverflora.
Wij delen al meer dan 30 jaar onze passie en liefde voor vijvers met meer dan 10.000 vaste klanten. Wij doen zoveel mogelijk biologisch. Wij vechten niet tégen biologische processen, in tegendeel, wij stimuleren alle biologische processen. Een biologisch evenwicht opbouwen en handhaven vergt wel enig onderhoud. ►►►

Informatie over vijverbiologie
en waterbehandeling.

Snelle toegangen, klik hier ▼

Ook in de rubriek zuurstofplanten staat veel nuttige informatie over de vijverbiologie, klik hier ► Zuurstofplanten

Watertesten

Wij nemen uw watermonster véél beter onder de loep. Zonder watermonster kunnen wij u niet optimaal adviseren.
Wij laten ons niet graag misleiden door verkeert gestelde diagnoses.
Watertesten én water-analiseren is véél meer dan alleen wat druppeltjes tellen en kleurtjes vergelijken.


Breng een water monster mee. Minimaal 50 ml in een schoon potje. Ook foto's van uw vijver kunnen ons helpen om daarmee voor de best passende oplossing te kiezen.

Problemen oplossen.

Voor een goed advies is ook een gedegen kennis van alle biologische processen nodig. Wij hebben het vermogen om alles analitisch zowel scheikundig alsook biologisch te verklaren. Daardoor kunnen wij beter de veroorzaker van elk probleem achterhalen en zorgen voor de beste oplossing.
Elk probleem heeft namenlijk ook een oorzaak.

De oorzaak:
Vaak zijn het de natuurlijke en volledig biologische processen waarbij Archaebacteriën en micro-organismen organische vervuiling verteren. Zij voeden zich met de gemakkelijk verteerbare eiwitten. Hierbij onstaan er ook veel restavalstoffen zoals NH3- NH4- en NO2. Dit is de primaire voeding voor Cyanobacteriën, de beter bekende algen. In een gezond watersysteem worden deze nutriënten door de Nitrosomonas bacteriën omgezet in nitraat NO3. Nitraat is de voeding voor alle overige soorten waterplanten.
Vooral door de als maar verder toenemende vervuilende nutriënten raakt ook de bio-chemische water samenstelling tussen de
kat-ionen en de an-ionen steeds verder uit balans. Deze abiotische omstandigheden, de water samenstelling, bepalen in grote maten de algengroei en remmen daarbij vaak de gezonde ontwikkeling van veel soorten vissen, bacteriën en planten.
Elk watersysteem op aarde en ook elke vijver heeft dus zijn eigen abiotische samenstelling. Hiermee wordt bepaald welke bacteriën, vissen, planten en algen daarin voor langere tijd, soms voor vele eeuwen, kunnen leven. Geen enkele vijver of watersysteem is daardoor exact het zelfde. Standaard optimale waterwaarden voor de pH, KH, GH, NO2 en NO3 bestaan dus ook niet.

De gevolgen:
De ón-balans in de watersamenstelling heeft tot gevolg dat daardoor de algen (de Cyanobacteriën) steeds sneller en sterker zullen gaan groeien waardoor de waterplanten en andere organismen langzaam afsterven.

 • Daar helpt geen algenbestrijding tegen.

 • Daar helpt geen zwaardere pomp tegen.

 • Daar helpt geen groter filter tegen.

 • Daar helpt geen waterverversen tegen.

 • Daar help geen UVC lamp tegen.

Een UVC helpt wél tegen troebel groen water en camoufleert daarmee de slechte watersamenstelling.

Symptomen bestrijden?
Het gevecht tegen
de gevolgen van zulke normale biologische processen zal iedereen verliezen als daarbij niet de on-balans in de water samenstelling met de juiste middellen wordt bijgestuurt. Daarvan hebben wij al vele honderden voorbeelden gezien.

Zie vijverprobleem 1 en 2.

De keuze ligt gehéél bij u.

Gewoon blijven doen wat bijna heel Nederland doet?
Jaren lang zónder noemenswaardig succes algen blijven bestrijden met chemische middeltjes, zware pompen, grote filters en UVC lampen.

Of de oorzaak oplossen.


Een beter abiotisch en biologisch evenwicht helpt wel.
Met slechts drie noodzakelijke producten handhaven wij heel eenvoudig de biodiversiteit en het welzijn van alle flora alsook alle fauna in élke vijver.
Dit resulteert altijd in minder algengroei, sprankelend helder water, levenslustige vissen en een weelderige plantengroei.
Daar zal iedere vijver- en natuurliefhebber volop van genieten.
  
Bio-vital + Nitro bacto + GH+mineralen.

 • Bevorderd en reguleert biologische processen.
 • Verlagen aantoonbaar NH3- NH4- NO2 en NO3.
 • Verhogen aantoonbaar de GH en KH waarden.
 • Neutraliseren aantoonbaar de pH waarden.
 • Remmen zichtbaar de algengroei.
 • Bevorderd de biodiversiteit van alle organismen.


Meer weten over Bio-vital?      KLIK hier.
Algen chemisch bestrijden?      KLIK hier.
Waarom bacteriën toevoegen? KLIK hier.
Meer weten over medicatie?    KLIK hier.Sera watertesten:
Los verkrijgbaar en ook in sets.
    


HS-Watertesten:
Losse testen en setjes verkrijgbaar.

©Vijverflora | Copyright 2018 | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring
Vijverflora
Jan van Swolgenstraat 14
5866 AV Swolgen
Nederland
Over ons

Telefoon: 0478 - 69 21 49
Internationaal: 00 31 478 692149
Kvk nummer: 12027268
BTW nummer: NL800762800B01
Terug naar de inhoud